‘Wet om gemeenten te dwingen tot opvang is laatste redmiddel’

Staatssecretaris Eric van der Burg lijkt bereid te werken aan een noodwet waarmee hij gemeenten kan dwingen om Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers op te vangen. Volgens de VVD-bewindsman is dat ‘het laatste redmiddel’.

Hanneke Keultjes 29-03-22, 15:14

In het Veiligheidsberaad vroegen burgemeesters Van der Burg gisteravond nadrukkelijk dwang bij de opvang mogelijk te maken. ,,Ik vind eigenlijk dat dat een nederlaag is, dat we er op basis van vrijwilligheid uit moeten komen”, zei Van der Burg in het Vragenuur in de Tweede Kamer. Maar volgens de staatssecretaris geven de commissarissen van de koning aan dat ‘bepaalde gemeenten wel hun verantwoordelijkheid pakken en anderen niet of veel minder’.  

Lees ook

Van der Burg benadrukte dat zo’n wet om gemeenten te dwingen ‘nadrukkelijk het verzoek’ van de burgemeesters is. ,,Dan nog vind ik dat je het als uiterste redmiddel moet inzetten.” Tot de wet er is, zal Van der Burg ‘de blaren op zijn tong praten’ om meer opvangplekken te realiseren. 

Draagvlak

Ook VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans wil dat áls de toekomstige wet wordt ingevoerd, eerst de Kamer moet worden ingeseind. ,,Juist in een tijd van een vluchtelingencrisis is draagvlak belangrijk.”

Maar GroenLinks en SP vinden juist dat gemeenten eerder gedwongen moeten worden. ,,Sommige gemeenten zijn overbelast – kijk naar Ter Apel en Budel – terwijl anderen structureel geen verantwoordelijkheid nemen”, zei SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Als voorbeeld van dergelijke freeriders noemde Van Dijk gemeenten waar groepen vermogende buurtbewoners een pand kochten om te voorkomen dat er een asielopvang in zou komen. 

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger wil dat het kabinet alle vluchtelingen als één groep behandelt. ,,Zij moeten eerlijk verdeeld worden over Nederland, zo nodig met dwang.” Ook mogen gemeenten volgens haar niet gaan ‘shoppen’ in wie zij opvang aanbieden. ,,Geen Syriër, wel gezin uit Oekraïne.” 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert