Het debat wordt hervat met alleen premier Rutte in het kabinetsvak. Hij krijgt het woord en zegt dat Baudet wat het kabinet betreft een grens is overgegaan door te insinueren dat Kaag een spion is. “Ik begrijp dat het debat afgelopen is als wij wegblijven. daarom zit ik ook hier. Maar bepalend zal zijn wat er verder gebeurt”, zegt hij.

Bergkamp vraagt daarop of Baudet zijn woorden wil terugnemen. Baudet zegt dat hij helemaal niets heeft gezegd over Kaag, maar alleen over het instituut waar zij gestudeerd heeft. Hij wil niets terugnemen. “Dan ontneem ik u het woord”, zegt Bergkamp. “U mag verder niet meedoen met het debat. Er is een druppel voor alles.”

Baudet protesteert heftig, maar een ruime meerderheid van de Kamer steunt de voorzitter. Het gebeurt zelden dat een Kamerlid het woord wordt ontnomen, maar de voorzitter heeft die bevoegdheid. In de parlementaire geschiedenis is het ongeveer twintig keer eerder gebeurd, meestal bij Kamerleden van communistische huize en NSB’ers. Het laatste Kamerlid dat het woord werd ontnomen was PVV’er Dion Graus, nadat hij een CDA-collega had uitgemaakt voor Alzheimerpatiënt.

Buiten de zaal geeft Rutte nog een toelichting op het besluit van het kabinet om weg te lopen. “Het was niet van tevoren gepland. Het was ook een beetje een buikgevoel.” Hij realiseert zich dat het kabinet te gast is in de Kamer en niet gaat over de vraag of een betoog acceptabel is of niet. “Maar er is ook een grens aan wat je als gast kunt accepteren.”

Het debat is geschorst tot half tien.

1:37

Baudet krijgt woord niet meer na aantijgingen tegen Kaag

Gisteren, 20:27

Kabinet verlaat zaal na insinuatie van Baudet dat Kaag spion is

Forum-leider Baudet mag eerder spreken omdat hij eerder weg moet naar zijn hoogzwangere vrouw. In zijn betoog verwijt hij minister Kaag van Financiën dat zij gestudeerd heeft aan Saint Anthony’s College in Oxford, waar volgens hem spionnen worden opgeleid door de Westerse elite.

Kaag is zichtbaar boos en wil daar graag iets op zeggen, maar krijgt niet de gelegenheid. Voorzitter Bergkamp probeert nog in te grijpen, maar Kaag stapt op en verlaat de zaal. Daarna volgen ook alle andere andere leden van het kabinet.

Bergkamp wil daarop het debat schorsen voor de dinerpauze, zonder dat Baudet zijn betoog heeft afgemaakt. De Kamerleden Wilders (PVV) en Van der Staaij (SGP) vinden dat Baudet de gelegenheid moet krijgen zijn verhaal af te maken in aanwezigheid van het kabinet. Daarop schorst de voorzitter het debat “voor een ogenblik”. De vergadering is nog niet hervat.

1:31

Kabinet verlaat zaal na aantijgingen Baudet tegen Kaag

Gisteren, 19:10

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert