Auteurs: Wesley Weerts en Bart van Rijswijk

Ruim 2,5 miljoen huishoudens dreigen in financiële moeilijkheden te komen door de hoge energieprijzen. Een deel komt in betalingsproblemen of moet noodgedwongen interen op spaargeld. Dat blijkt uit gesprekken die BNR voerde met energiebedrijven en budgetinstituut Nibud. Ook steeds meer middeninkomens vrezen de rekeningen niet meer te kunnen betalen.

https://widgets.bnr.nl/audio-widget-v2/index.html?theme=bnr&hideSponsor=false&hidePodcastTitle=true&maxVisibleItems=2&podcast=https://www.bnr.nl/podcast/json/10478296/audio/0

Zo zien energieleveranciers het aantal klanten met betalingsproblemen toenemen. Eneco signaleert dat klanten vaker te weinig saldo op hun betaalrekening hebben staan: zij kunnen niet betalen of moeten hun spaargeld aanspreken. Intussen kan de energieleverancier geen geld afschrijven. Ook Vattenfall en Essent verwachten problemen omdat klanten hun maandbedrag te laag inschatten waardoor ze aan het einde van het jaar een naheffing krijgen.

Volgens het Nibud is het ‘zeer aannemelijk’ dat 2,5 miljoen huishoudens de komende tijd ‘last krijgen van de hoge energierekening’. Tussen de 30 en 40 procent van de huishoudens komt namelijk moeilijk tot zeer moeilijk rond, zegt directeur Arjan Vliegenthart. ‘De ene zet zijn spaargeld in of bezuinigt nog verder op bijvoorbeeld boodschappen en energie. De andere kan het geld helemaal niet ophoesten en komt in betalingsproblemen.’

Compensatie

https://widgets.bnr.nl/audio-widget-v2/index.html?theme=bnr&hideSponsor=false&hidePodcastTitle=true&maxVisibleItems=2&podcast=https://www.bnr.nl/podcast/json/10478296/audio/1

Landelijk zijn er wel regelingen getroffen om Nederlanders te compenseren. Minima krijgen bijvoorbeeld een energietoeslag. Maar ook middeninkomens komen nu voor het eerst niet meer rond, merkt Nibud-directeur Vliegenthart.

Dat aantal neemt richting het najaar alleen nog verder toe. Dan wordt er meer gestookt en lopen oude, goedkopere contracten af. Om de gevolgen te dempen, zetten energiebedrijven vol in op preventie. Dat is ook in hun eigen belang, want iemand afsluiten van stroom en gas kost inkomsten.

Bedrijven treffen daarom betalingsregelingen met klanten en werken nauw samen met schuldhulpverleners om te voorkomen dat mensen dieper in de problemen raken. Onder meer Geldfit ziet een duidelijke stijging van het aantal mensen dat hulp zoekt: driekwart van hen doet dat vanwege de hoge energierekening.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert